22.5.20

Jaunas grāmatas


Kucēni glābj futbola maču

Mēre Gudveja izaicina kaimiņu pilsētu uz futbola maču, bet mērs Hamdingers un Kaķēnu Katastrofu komanda nav gatavi godīgai spēlei un atkal ķeras pie saviem vecajiem stiķiem. Vai Ķepu patruļa pratīs sadarboties, lai uzveiktu mēru un viņa viltīgos kaķēnus?

Mēre Gudveja izaicina kaimiņu pilsētu uz futbola maču, bet mērs Hamdingers un Kaķēnu Katastrofu komanda nav gatavi godīgai spēlei un atkal ķeras pie saviem vecajiem stiķiem. Vai Ķepu patruļa pratīs sadarboties, lai uzveiktu mēru un viņa viltīgos kaķēnus?

 Kucēni glābj pērtiķēnus
Kapteinis Turbo kopā ar brālēnu ir devies vērot pērtiķus, kad pēkšņi sākas vulkāna izvirdums! Vai Ķepu patruļa pratīs likt lietā savus jaunos lidtērpus un spēs izglābt visus, arī pērtiķēnus, no verdošās lavas?
Aizraujošie kucēnu piedzīvojumi

Steidz palīgā kopā ar Ķepu patruļu! Šajā stāstu krājumā varēsi lasīt par Skajas trikiem augstu gaisā, cīņu pret viltīgo mēru Hamdingeru, bīstamām gaisa balonu sacīkstēm un Rabla lielo vēlēšanos. Iekārtojies ērti - un lai sākas aizraujoši piedzīvojumi!
 
Āpsēna piedzīvojumi
Mākslinieces Agijas Stakas brīnišķīgi ilustrētajā grāmatā pastāstīts par tīrīgiem un ne tik tīrīgiem dzīvniekiem. Lasiet kopā, pārrunājiet un uzzināsiet daudz ko jaunu!

Cālītis skaita līdz 5
Uzdevumu grāmatā kopā ar mākslinieces Margaritas Stārastes zīmēto cālīti mācies skaitīt līdz 5!
Margaritas Stārastes ilustrācijas. 

Koko un Riko niekojas

Čakli strādāt - tas nav nieks!
Paveikts darbiņš, iegūts prieks.

Koko un Riko sapņo par vasaru

Ak!
Sapņot par vasaru
ir tik silti un patīkami...
 Dinozauri

Dosimies ceļojumā uz senseniem laikiem, kad pār Zemi valdīja dinozauri, un noskaidrosim, kādi viņi bija. Atver atlokus un iepazīsti aizvēsturisko pasauli un visus tās apbrīnojamos iemītniekus!

Dinozauri. Kādēļ? Kāpēc? Kā tā?

Cietlapu grāmata ar atlokiem.
Dinozauri: Ko dinozauri ēda? Cik liela ir dinozaura ola? Kā dinozauri aizsargājās? un citi aizraujoši fakti.

A.Goba. Sīki, jautri kukainīši
Brīnišķīga iespēja jautrā veidā iepazīt Latvijas kukainīšu dzīvi un viņu paradumus. Margaritas Stārastes ilustrācijas.

A.Štefensmeijers. Līzelote negrib mazgāties

Bagātīgi ilustrēta jautra pasaka bērniem par gotiņas Līzelotes piedzīvojumiem. Līzelote un viņas lauku sētas draugi spēlējoties ir pamatīgi nosmulējušies. Tāpēc pirms došanās pie miera saimniece visiem uzsauc: “Marš vannā!” Vienīgi Līzelote negrib mazgāties. “Pietiks, ja es nomazgāšos tā, kā to dara kaķi,” viņa domā. Taču saimniece to nepieļauj un mēģina nomazgāt Līzeloti ar dārza šļūteni. Vai Līzelotei šāda mazgāšanās sagādās prieku? Mākslinieka Aleksandra Štefensmeijera bilžu grāmatas par gotiņu Līzeloti ir ļoti iemīļotas gan Vācijā, gan citur pasaulē.


A.Balts. Šausmīgās pasakas

Ar citām acīm par bailēm, kas nemaz nav tik bailīgas, un šausmām, kas nemaz nav tik šausmīgas. Nevienā pasakā nejauki nedarbi nepaliek nesodīti. Arī vecākiem būs interesanti. Šī grāmatiņa palīdzēs bērniem iepazīt ne vien burtus, bet arī pieklājīgu uzvedību. Grāmata ir piemērota lasītājiem no 2-8 gadiem un ne tikai...

Troļļi 2. Lielisku stāstu krājums

Sirsnīga tikšanās ar drosmīgo troļļu princesi Popiju, karali Pepiņu, piesardzīgo Zaru un citiem troļļiem! Izrādās, pasaulē ir vēl citi troļļi - kopā sešas dažādas ciltis - un katra no tām ir pārņemta ar savu mūzikas stilu. Mierīga sadzīvošana ir apdraudēta, jo rokertroļļu karaliene Bārba uzskata, ka visiem troļļiem ir jāļaujas rokam!

L.Apšeniece. Ances pasaciņas

 Leontīne Apšeniece ir daudzu iemīļotu bērnu dzejoļu autore un šoreiz mazie lasītāji tiks iepriecināti ar jautriem un nebēdnīgiem mazās Ancītes piedzīvojumiem. Lasot šo grāmatu gan liels, gan mazs varēs doties aizraujošos piedzīvojumos.

Bērnības lukturītis 
Bērnam ir pašam savs redzējums, sava izpratne, savs ceļš. Centies viņu saprast! 103 bērnu sacerētu dzejoļu kopkrājums.

B.Berants. Bubuļbailes 
Kas ir bailīgāk: ja kaut kas naktī nolaupa bumbu vai ja tumsiņā jādodas to meklēt mežā? Un ja nu satiec BUBULI? Vāverēns un vārnēns apņemas atrast pazudušo bumbu, pat ja nāksies uzveikt pašas lielākās – BUBUĻBAILES. Lietuviešu rakstnieka Bena Beranta un mākslinieces Vilijas Kvieskaites jaukā ilustrētā grāmatiņa par labāko draugu vāverēna un vārnēna piedzīvojumiem ne vien izklaidēs, bet arī dos iespēju ģimenei parunāt par bailēm, jo pat drosmīgākie no kaut kā baidās.

D.Strelēvica. Herbe ar lielo cepuri
Saīsināts dramatizēts variants pēc vācu rakstnieka Otfrīda Preislera darba "Herbe ar lielo cepuri" motīviem, papildināts ar autores dziesmu tekstiem un Valda Zilvera dziesmu kompozīcijām, pielikumā CD ar bērnu vokālā ansambļa "Podziņa” iedziedātām dziesmām. Darbā izceltas bērnu audzināšanā tik ļoti nozīmīgās morālās pamatvērtības — mīlestība un rūpes par savu dzimto vietu, ģimeniskuma un tuvākā mīlestības tikums, darba tikums, īstas draudzības novērtējums, rūpes par tiem, kas vientuļi. Ludziņu iespējams iekļaut bērnu pirmskolas un sākumskolas mācību programmā.

M.Mai. Šausmu veikaliņš un briesmīgais kutināmais pulveris.

Deviņus gadus vecā Ninija ierodas šausmu veikaliņā ar cerību atrast darbu, jo vēlas nopelnīt naudu velosipēdam. Tur viņa ierauga neparastu skatu - veikaliņa īpašnieks vārtās pa grīdu, nespēdams beigt smieties. Ar draudzīgā spociņa Pēča palīdzību Ninija meklē īpašu pulveri, lai sirmajam vīram palīdzētu. Taču viss nav tik vienkārši, jo vecā vīra mājdzīvnieks - astoņkājis - vēlas izjaukt draugu plānu.

M.Orloņs. Detektīva Snīpja pēdējā dēka

"Detektīva Snīpja pēdējā dēka" lasītājus iepazīstinās ar detektīvu Snīpi un viņa uzticamo palīgu – sunīti Kubu, kā arī ar pirmā nozieguma izmeklēšanu. "No pulksteņmeistara Brateka darbnīcas pazudusi vērtīga mūzikas kastīte. Vai zādzībā vainojams noslēpumains bārdainis, kurš nesen uzradies Pilsētiņā? Detektīvs Ambrozijs Snīpis un viņa uzticamais draugs, runājošais suns Kuba, sāk izmeklēšanu."
Marians Orloņs ir radījis daudzus neaizmirstamus tēlus bērnu un jauniešu literatūrā, taču detektīvs Snīpis ir viņa vispazīstamākais grāmatu tēls. Šī detektīvstāstu sērija, ko pazīst daudzās valstīs un valodās, ļauj skolas vecuma bērniem sadraudzēties ar suni Kubu un detektīvu Snīpi, kā arī palīdz attīstīt vērību, loģiku un spriestspēju. Lasītājam ir iespēja patstāvīgi piedalīties nozieguma atklāšanā, vērīgi lasot un atceroties dažādus faktus noziegumu var atklāt patstāvīgi.

Dž.Kinnijs. Īsta drauga dienasgrāmata

Uzmanību! Uzmanību! Jauns papildinājums Džefa Kinnija radīto dienasgrāmatu klāstā! Lūdzu iepazīstieties ar jaunu autoru – Rouliju Džefersonu!
Roulija labākais draugs Gregs Heflijs ir dokumentējis savus pamatskolas gadus jau daudzās dienasgrāmatās. Un nu beidzot ir pienācis laiks lasītājiem kaut ko uzzināt arī no Roulija. “Īsta drauga dienasgrāmatā” Roulijs raksta par piedzīvoto kopā ar Gregu un ir ar mieru uzņemties drauga pastāvīgā biogrāfa pienākumus. (Galu galā, kādu dienu Gregs kļūs bagāts un slavens un ikviens alks uzzināt viņa dzīvesstāstu.) Tomēr šī loma Roulijam nav gluži piemērota, viņa rakstītā Grega “biogrāfija” ir īsts juceklis.


D.Pilkijs. Kapteinis Apakšbiksis un sensacionālā sāga par Lielo Smirduli

Džordžs un Herolds kopā ar viņu dubultniekiem Vakardienas Džordžu un Vakardienas Heroldu labi pavada laiku. Divi no viņiem iet uz skolu, bet otri divi paslēpjas koka namiņā un visu dienu spēlē videospēles. Bet piepeši atklājas, ka zēnu nejaukais sporta skolotājs Mīnera kungs ir izgudrojis metodi, kā kontrolēt smadzenes un pārvērst skolēnus par uzmanīgiem, paklausīgiem, perfektiem bērniem, patiesībā – par vergiem. Tagad visas cilvēces nākotne ir Džordža un Herolda, kā arī Vecā Džordža un Vecā Herolda rokās!


R.R.Rasela. Nikijas dienasgrāmata- 13.

Tuvojas Nikijas dzimšanas diena, un meitene kopā ar labākajām draudzenēm Hloju un Zoju plāno grandiozu ballīti. Ir tikai viena problēma – Nikijas mamma nevēlas atvēlēt tai pietiekami daudz naudas un pati iesaistās ballītes plānošanā. Nikija ir gatava atcelt savas fantastiskās ieceres, taču kāds neplānots pavērsiens padara viņas lēmumu neiespējamu. Vai Nikijas dzimšanas diena galu galā būs satriecoša vai nožēlojama? Lai vai kā – šo ballīti viņa neaizmirsīs nekad mūžā!

A.Kivirehks. Tilda un putekļu enģelis.

Dažreiz gadās tā, ka mēs aizmirstam. Aizmirstam kaut ko svarīgu. To, kas jāatceras. Tad talkā nāk putekļu eņģeļi. Tie ir mazi – tāpat kā putekļi, bet atceras visu, jo putekļi ir bijuši vienmēr un nekad nepazudīs. Viens tāds putekļu eņģelis ielido pa Tildas logu... Populārā igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka grāmata “Tilda un putekļu eņģelis” ir aizkustinošs un dziļš stāsts par bērnu, kas zaudējis tēvu, par atmiņu un fantāziju, par cilvēku attiecībām, mūsdienu tehnoloģisko pasauli un vērtībām, kuras mums jācenšas saglabāt. Tā ir grāmata visai ģimenei, kurā katrs atradīs kaut ko sev tuvu.

A.Starobiņeca. Plēsēja tiesības.

Pieredzes bagāto izmeklētāju Āpsi Vecāko un viņa palīgu, veiklo un aizrautīgo Āpškānu, kurus iepazinām sērijas pirmajā grāmatā “Vilka midzenis”, gaida jauns izaicinājums – noziegums, kas pastrādāts tuvīnajā Medniekciemā... Viltīgas intrigas, samilzis konflikts, negaidīts atrisinājums.

V.Jurga. Sibīrijas haiku

Agrā 1941. gada jūnija rītā dusmīgi karavīri iztriec lietuviešu zēnu Aļģi un visu viņa ģimeni no gultām un pavēl gatavoties tālam ceļam. Tā daudzi jo daudzi lietuvieši pret savu gribu dodas uz Sibīriju. Kādēļ viņus ved projām? Par kādiem noziegumiem? Kur tā Sibīrija ir? Neskaitāmi jautājumi jaucas Aļģim pa galvu. Tur, tālajā un skarbajā zemē, viņa ģimene cenšas izdzīvot, ēdot sasalušus kartupeļus, zupu pasālot ar asarām un sirdi sildot ar dziesmām. Tur dzimst izsūtīto koris „Āboli”, un dziedot dīgst spārni.
1941. gada 14. jūnija deportācija, ko piedzīvo lauku pagasta vecākā ģimene, izstāstīta grafiskā stāstā. Komiksa valoda, kurā vienlīdz aktīvi darbojas gan vārdi, gan attēli, spilgti attēlo desmitgadīga zēna pasauli un ļauj tajā ieiet ļoti dziļi un personiski. Grafiskais stāsts „Sibīrijas haiku” atklāj ne tikai Aļģa likteni: tādus sāpīgus stāstus sirdī glabā daudzi lietuvieši un tieši tāpat arī latvieši. Taču, nepierakstīti un neuzzīmēti, šie stāsti var nogrimt aizmirstībā.

V.Rūmnieks. Zaļais gredzens
Jaunajā grāmatā „Zaļais gredzens” rakstnieks Valdis Rūmnieks (1951) pievērsies fantāzijas žanram. Grāmatā iekļauti 3 stāsti – „Zaļais gredzens”, „Ala” un „Caurspīdīgais”.
Stāsta „Zaļais gredzens” varonis Jānis dodas uz mežu sēņot, kā jau to daudzkārt darījis. Ejot pa pazīstamo taku, viņš nonāk pie dižas, pa pusei sagāzušās priedes, kas pēkšņi uzradusies celiņa vidū. „Dīvaini gan,” brīnās Jānis, „kur tā te radusies?” Bet vēl vairāk Jānis brīnās, kad attapies pēc kritiena, kuru piedzīvojis, lienot cauri priedes sakņu mudžeklim, saprot, ka viņam tik ierastā ainava ir krietni mainījusies. Izrādās – tā šajā vietā izskatījies 100 gadu tālā pagātnē.
Stāsta „Ala” darbība notiek 2063. gadā. Divi draugi – Mēness pētnieki – dodas uz Mēnesi, lai noskaidrotu tur pēkšņi novērotās parādības izcelsmi.
Neparastas lietas atgadās ne tikai pagātnē un nākotnē, bet arī te un tagad. Stāstā „Caurspīdīgais”, kura notikumi risinās mūsdienu pasaulē, bērni ir atraduši neparasta izskata cilvēku. Noskaidrot to, kas viņš ir un no kurienes uzradies, ir stāsta varoņu uzdevums.

A.Shāpa. Lampiņa
Šis ir stāsts par jūru.
Par noslēpumainām radībām un mežonīgiem jūras laupītājiem. Par admirāļa Melno namu, kurā, kā stāsta, mājo briesmonis. Par pelēku bāku uz mazas saliņas jūrā un par Lampiņu, bākas uzrauga meitu, kas katru vakaru kāpj sešdesmit vienu pakāpienu augšā bākas tornī, lai iedegtu gaismu. Par kādu vētrainu nakti, kad ir izbeigušies sērkociņi un viss noiet greizi. Taču galvenokārt par drosmi un spēju paveikt vairāk, nekā jebkad no sevis esi gaidījis.



Dž.K.Roulinga. Harijs Poters un Azkabanas gūsteknis. (3.gr.)
Kad cauri tumsai izbrāžas KNAKTS AUTOBUSS un NOBREMZĒ Harija Potera priekšā, tas nozīmē tikai vienu - ir sācies jauns CŪKKĀRPAS mācību gads, kurā netrūks piedzīvojumu. No cietuma ir IZBĒDZIS masu slepkava un LORDA VOLDEMORTA atbalstītājs Siriuss Bleks - un klīst baumas, ka viņš uzglūn tieši Harijam. Savā pirmajā Pareģošanas nodarbībā profesore Trilonija Harija tējas biezumos saskata NĀVES ZĪMI... Taču ŠAUSMINOŠĀKI par visu ir baisie ATPRĀTOTĀJI, kas apsargā skolas teritoriju, un viņu SKŪPSTS, kas izsūc upura dvēseli...

E.van de Vendels. Zilās zāles vasara
Holandiešu zēns Tiho, kurš vienmēr bijis vecāku aprūpēts un stingri pieskatīts, pēc vidusskolas eksāmeniem piesakās darbā vasaras nometnē Amerikā. Viņš cer, ka šī pārmaiņa dzīvē ļaus viņam labāk saprast pašam sevi, savas vēlmes un jūtas. Lidostā viņš satiek norvēģi Uliveru, dedzīgu futbolistu, kurš arī dodas uz to pašu nometni. Starp abiem jauniešiem izveidojas aizraušanās un ciešas attiecības. Kad nometnes vadība atklāj, ka puiši ir vairāk nekā tikai draugi, viņi tiek ar kaunu sūtīti mājās. Zēni lido uz Norvēģiju. Taču tur Tiho saprot, ka Uliveram futbols ir svarīgāks, nekā viņu attiecības. Ulivers ir iemīlējis Tiho, bet nespēj sev atzīt, ka ir gejs. Tiho apjukums un futbola mačo pasaule tiek attēlotas tikpat skaidri un pārliecinoši kā sabiedrības liekulība pret homoseksuāliem cilvēkiem. Grāmatas precīzie dialogi, īsās, pretrunīgu jūtu pilnās epizodes ļauj jauniešiem meklēt ne vien literāru pieredzi, bet arī savu identitāti.
Romāns ir paredzēts pusaudžiem un jauniešiem, viņu ģimenēm un pedagogiem – lai veicinātu izpratni par dažādību un dotu impulsu sarunām un diskusijām.

Dž.Ašers. Trīspadsmit iemesli
Pārnākot mājās no skolas, Klejs Džensens uz lieveņa atrod savādu sūtījumu ar savu vārdu. Tajā ir vairākas kasetes, ko ieskaņojusi Hanna Beikere – Kleja klasesbiedrene un simpātija, kura pirms divām nedēļām izdarījusi pašnāvību.
Hannas stāstījumā izskan trīspadsmit iemesli, kas pamudinājuši meiteni pārtraukt dzīvi. Klejs ir viens no tiem. Ja viņš noklausīsies kasetes, tad uzzinās – kāpēc.
Klīzdams pa dzimto pilsētiņu, Klejs klausās kasetes visu nakti. Viņš kļūst par Hannas pārdzīvojumu aculiecinieku un atklāj kaut ko tādu, kas maina viņa dzīvi uz visiem laikiem.


M.Čaklais. Viņi dejoja vienu vasaru
Dzejnieka vairāki simti dzejas rindu ir ieskandinātas mūzikā — solo dziesmās, kora dziesmās, teātra dziesmās. Šo gadu laikā vairāki komponisti M. Čaklā dzejoļus ir komponējuši teātra mūzikai. Teātri mīlēdams, dzejnieks labprāt rakstīja dzeju izrādēm. Visvairāk dzejnieka dzejoļus ir izmantojis Imants Kalniņš. Un kurš gan nepazīst Ērika Ķiģeļa dziesmu “Saldus Saule”, kas tagad ir kļuvusi par Saldus himnu. Par īstiem hitiem ir kļuvušas dziesmas “Dziesma par četriem baltiem krekliem”, “Dzeguzes balss”, “Viņi dejoja vienu vasaru”, “Alvas zaldātiņi”, “Pilsētā, kurā piedzimst vējš”, “Pakur, pakur uguntiņu”, Ērika Ķiģeļa dziesmas “Aprīļa pilieni”, “Veltījums Liepājai”, brāļu Ziemeļu dziesma “Uzsniga sniedziņš balts” un daudzas citas dziesmas ar Māra Čaklā dzeju. Arī komponisti Ģ. Ramans, Skulte, V.Zilvers, J. Pavītols, P. Vasks, R. Pauls, G. Freidenlfelds, R. Kalsons, M. Brauns, A. Kalniņš un J. Lūsēns savās kompozīcijās ir izmantojuši M. Čaklā dzeju.

100 veidi, kā tu vari palīdzēt Zemei

Šajā grāmatā bērniem tiek piedāvāti 100 padomi un vienkārši paņēmieni, kā aizsargāt dabu, vidi un klimatu. Ja ģimene taupa elektrību, saprātīgi iepērkas, radoši otrreizēji izmanto lietas, tā palīdz zemes ekosistēmai. Turklāt tas viss sagādā prieku. Tādā veidā klimata un apkārtējās vides aizsardzība kļūst par kopīgu izaicinājumu labākas pasaules radīšanai. Grāmatas lasīšanu vēl vērtīgāku padara aizraujošais izziņas materiāls un fakti par vidi un dabu.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru