12.1.12

Pūķa gads

 Ik pēc 12 gadiem uz Zemes nolaižas Pūķis. Tas vienīgais no Austrumu horoskopā mītošajiem dzīvniekiem ir mītiska būtne, kas eksistē vien senās teiksmās un pasakās.
Šogad Melnais ūdens Pūķa gads būs klāt 23.janvārī pulksten 9:36. Tas ilgs līdz 2013.gada 10. februārim.
Pūķis ir fantastisks radījums, kas viduslaiku tekstos parasti aprakstīts kā milzīga čūska ar spārniem un asti, divām vai četrām ķepām, asiem nagiem, necaurduramām bruņām un ugunīgu elpu.
Latviešu folklorā Pūķis ir mantas vilcējs gars, kuru var iegūt jebkurš cilvēks, zinot īpašus tā iegūšanas paņēmienus. Ir sastopami dažādi pūķi - labības, naudas, lopu u.c. Katrs no tiem atbilstoši darbojas savā sfērā un nes savam saimniekam attiecīgi labību, naudu vai ko citu.
Pūķis līdzīgi putnam laižas pa gaisu un līdzīgi čūskai lokās. Pūķis izskatās arī kā uguns blāķis, ugunīga čūska, uguntiņa un līdzīgi. Pūķis tēlots diezgan raibās krāsās: zils, sarkans, kā varavīksne, kā spīdīga zvaigzne utt.
Ja redz pūķi lidojam, tad var pateikt, vai viņš jau ir paspējis savākties naudu vai citu labību vai tikai gatavojas to darīt. Savākto mantu tas glabā savā astē. Ja cilvēks, redzot pūķi, novelk bikses vai svārkus, tad pūķim izbirst manta.
Pret pūķa kaitējumiem var līdzēt, metot tam ar nazi, nošaujot to ar sudraba lodi. Pūķi apturēt var arī ar īpašiem pūķa vārdiem.
Šo un vēl daudz interesanta par mistisko radījumu Pūķi Tu vari uzzināt abonementā aplūkojamajā izstādē, kur vari iepazīties ar pasakām, teikām, stāstiem, jaunā gada horoskopiem un enciklopēdijām par pūķa simboliku un nozīmi atšķirīgās pasaules tautu kultūrās.

Izmantota informācija no http://www.liis.lv un http://lv.wikipedia.org

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru