28.11.19

Jaunās grāmatas

Ziemassvētku pelēna noslēpums

Sirsnīgs stāsts par dāvināšanas prieku lielām un mazām pelēm!


U.Starks. Zvēri, kurus neviens nav redzējis. Tikai mēs

Dzejas grāmata, kas domāta pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem, jau nodēvēta par mūsdienu klasiku. Grāmatas dzejoļi stāsta par 27 būtņu sugām, kuras, izņemot tās autorus, neviens nav redzējis. Šīs būtnes ir līdzīgas ne tikai dzīvniekiem un augiem, bet arī mums – cilvēkiem.
L.Rozentāle. Žū-Žū... Miega pelēns

Peļu ģimenē piedzima seši mazuļi. Pelēni kā jau pelēni – sīciņi, kaili un rozīgi, aizlipušām acitiņām. Tikai viens bija pavisam citāds – kā pūkains kamoliņš, melns kā oglīte, mīkstām, zefīrbaltām ķepiņām bez nadziņiem un zelta pušķīti astes galā.
– Nav man nekā no peļu spēka! Nav man sava talanta! – pelēns paaudzies sūrojās.
– Ir gan, mazais, mēs tikai vēl neesam to atraduši, – dēlēnu mierināja peļu paps.
Grāmatiņa atklāj, kādam ļoti vajadzīgam darbam mazais Žū-žū ir kā radīts. Mīļuma pilnā pasaka ar sirsnīgajiem zīmējumiem dāvās ģimenes vakaram mieru un atsūtīs mazulim saldu, saldu miedziņu.
R.Svaža. Sajauktās pasakas

Ko darīt lietainā, garlaicīgā dienā? Daudzi zinās sacīt, ka lasīšana šādā laikā ir vispiemērotākā nodarbe. Arī mazai Baibai tā šķiet, taču reiz gadījās pavisam citādi: viņas iemīļotajās pasakās, tāpat kā grāmatplauktā, bija notikušas lielas savādības. Bailīgais zaķis, kurš šī jucekļa dēļ bija kļuvis par meža valdnieku, lūdza Baibai padomu, kā pasaku pasaulē atjaunot kārtību.
Par Baibas piedzīvojumu “Sajauktās pasakas” uzrakstījusi Ruta Svaža. Grāmatu pārsteidzoši interesanti un bagātīgi ilustrējis mākslinieks Gusts Linkevičs. Viņš ļoti labi izpratis un attēlojis, kāda izskatās pazīstamu pasaku valstība, ja tās varoņi rīkojas aplami un smieklīgi. Būs, ko skatīties un brīnīties!
Mani jaukie stāstiņi. Ledus sirds.


Pievienojies Annai, Elzai, Svenam, Kristofam, Olafam un citiem draugiem piedzīvojumos Arendelas karaļvalstī! Šajā grāmatā iekļauti divpadsmit īsi, sirsnīgi stāsti, kas papildināti ar brīnišķīgām ilustrācijām un lieliski piemēroti kopīgai lasīšanai!
Meklē lietas! Priecīgus Ziemassvētkus!


Rosinoši pirmie Ziemassvētku attēli, kas palīdzēs sagaidīt gada visskaistāko laiku! Uzmanīgi klausoties stāstiņos, bērniem būs jāmācās arī atbildēt uz jautājumiem par attēlā redzamo, kā arī meklēsim dažādas lietas, kas saistītas ar šiem svētkiem.
I.Zērlete. Neparastā draudzība



Pasaka par ļoti vientuļu zēnu, kura vienīgais draugs - tētis - devies jūrnieka gaitās. Satikšanās ar neparastu draugu izmaina zēna dzīvi. Pasakā atainots plašs izjūtu klāsts - skumjas, prieks, izbrīns, ilgas, ticība patiesai draudzībai un ģimenes vērtībām. Pasaka veidota ar mērķi attīstīt valodu un stāstītprasmi pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem.
K.Ķezberis. Takšelis Makšelis



Latviešu rakstnieks Kārlis Ķezbers (dzimis 1914. gadā Vecmokās – miris 2006. gadā Čikāgā), mūža lielāko daļu vadīdams Amerikas Savienotajās Valstīs, rakstīja un domāja latviski, savas grāmatas veltīdams arī tiem bērniem, kuri dzīvo 21. gadsimta Latvijā. Par grāmatas “Takšelis Makšelis” manuskriptu rakstnieks 1972. gadā saņēma Latvijas skautu prezidenta ģenerāļa Kārļa Goppera fonda atzinības rakstu, un 1978. gadā fonds grāmatu izdeva Amerikas Savienotajās Valstīs. “Takšelis Makšelis” pirmo reizi iznāk Latvijā ar īpaši darinātām mākslinieces Ievas Jurjānes ilustrācijām.
A.Bēms. Emma un Vienradžruksis. Sirdī varonis.



Emmas un vienradžrukša piedzīvojumi turpinās!
Kopš Antonijas un Bokela kunga brīnumbūtnes – nāriņa Alva un siekaltārps Siekaliņniekaliņš – tika samainītas vietām, visi ir nelaimīgi, tāpēc Emma ar vienradžruksi nolemj brīnumbūtnes atkal atgriezt īstajās rokās. Viņi dodas draugiem palīgā un atklāj ne tikai Siekaliņniekaliņa īpašās spējas, bet arī Bokelu ģimenes tumšos noslēpumus...
T.Flečers. Ziemssvētkuzaurs.



Aizmirsti visu, ko zini par Ziemeļpolu, ieliec tosterī apaļmaizīti un sagatavojies iepazīties ar īpašu zēnu, vārdā Viljams Tuntulis, viņa tēti Bobu Tuntuļa kungu, Ziemassvētku vecīti (jā, īsto!), astoņiem elfiem, Brendu Garmēli, visnejaukāko meiteni skolā (un droši vien visā pasaulē), lielu nekrietneli, vārdā Mednieks un ļoti neparastu dinozauru...
I.Zīgners. Mazais pūķis Kokosrieksts spoku pilī.




Šoreiz Kokosrieksts ar draudzeni – dzeloņcūku Matildi dodas pastaigā pa Klinšu mežu, kur viņus pārsteidz negaiss. Draugi paglābjas drūmā pilī, kas slejas klints galā meža malā. Tur ir sausi un silti, taču diezgan neomulīgi. Šķiet, uz mierīgu nakti nav ko cerēt – kad pulkstenis nosit divpadsmit, pils lielās zāles durvis atsprāgst vaļā un draugiem nākas piedzīvot tādas lietas, ka šermuļi skrien pār kauliem.
Dž.Kinnijs. Demontāža. Grega dienasgrāmata-14.





Grega ģimene gluži negaidīti saņem mantojumu un nolemj to ieguldīt mājas pārbūvē. Taču jau pavisam drīz Hefliji apjauš, ka tā nemaz nav tik lieliska ideja, kā viņiem bija šķitis. Uzsākot piebūves celtniecību, atklājas arvien jaunas problēmas: sapuvusi koka siena, toksisks pelējums, nevēlami grauzēji un pat kaut kas vēl briesmīgāks. Gregam un viņa ģimenei rodas šaubas, vai mājas renovācija ir piedzīvoto neērtību vērta. Vai, celtniecības putekļiem nosēžoties, Hefliji varēs tur palikt... vai arī viņiem nāksies meklēt citu dzīvesvietu?
Dž.Patersons. Briesmas Nīlas krastos. Dārgumu mednieki.





Kidu ģimenes dvīņi Biks un Bekija ir uzauguši, ceļojot pa pasauli un nirstot jūras dzīlēs, lai palīdzētu tētim izcelt nenovērtējamus dārgumus no nogrimušu kuģu vrakiem. Un arī pēc noslēpumainās vecāku pazušanas Biks un Bekija kopā ar vecāko brāli Tomiju un māsu Vētru dodas dārgumu medībās. Savā otrajā kopīgajā piedzīvojumā Kidi meklē leģendārās ķēniņa Zālamana raktuves. No eksotiskās Kairas līdz bīstamajiem džungļiem – visur viņiem jāliek lietā savas izdzīvošanas prasmes. Piramīdu ēnā briesmas kļūst patiesi mežonīgas.
B.Mūjārts. Tagad visus sauc Sorry.





Rakstnieks pievērš uzmanību tam, cik grūti ģimenē ir izvēlēties pareizos vārdus, lai bērns neaizvērtos kā grāmata, lai viņš drīkstētu teikt, ko grib teikt, un darīt to, ko gribētu darīt. Grāmatā zīmēts spraigs, emocionāli uzlādēts divpadsmit gadus vecās Bjankas portrets. Galvenā varone, nokļuvusi situācijā, kad tēvs ir pametis ģimeni un mātes mīļums bez atlikuma tiek atdots smagi slimajam jaunākajam brālim, mācās izkļūt no klusēšanas zonas un runāt skaidru valodu.
Roblox. Labākās cīņu spēles.





Šī grāmata sniegs noderīgus ieteikumus veiksmīgam skrējienam pa gigantiskām šķēršļu joslām un futūristiskam karagājienam, bēguļošanai no bīstamām bumbām, cīņai ar zombiju armiju un vēl daudz kam citam. Ceļvedī ir iekļauti vērtīgi padomi un intervijas ar spēļu veidotājiem, tāpēc tas būs neaizstājams ierocis ikviena robloksieša arsenālā! Pretinieki pat nenojautīs, kas viņus gaida!
Ko darīt, kad nav ko darīt?





Kāpēc mūsdienu viedierīces jaunatnei šķiet tik pievilcīgas? Ikviens pateiks – tās aizdzen garlaicību! Kā “atlīmēt” bērnu no televizora un pusaudzi no viedtālruņa? Tikai, piedāvājot vietā kaut ko gana aizraujošu, kas spēs aizdzīt garlaicību tikpat veiksmīgi vai varbūt pat labāk. Grāmatas “Ko darīt, kad nav, ko darīt?” autori ziņo, ka beidzot ir izgudrotas zāles pret garlaicību. “Vai tā būtu lietaina pēcpusdiena vai gara vasaras diena, vai esot vienatnē vai kopā ar draugiem, tev nekad nebūs garlaicīgi, ja ielūkosies šajā garlaicības aizdzīšanas grāmatā.” Pat pieaugušais atradīs sev veidus, kā izvēdināt galvu pēc garas darbdienas vai izklaidēt draugus viesībās.
Tā vietā, lai garlaikotos, ar šīs grāmatas palīdzību iespējams muzicēt, žonglēt, iemācīties bītboksu, uzmeistarot telefonu, atšifrēt hieroglifus, pārbaudīt atmiņu, izveidot animācijas filmu, lidināt pūķi, rādīt kāršu trikus, apgūt ziloņu “valodu”, kļūt par slepeno aģentu, drukāt ar dārzeņiem un ļoti daudz ko citu. Būtiski, ka nevienai no piedāvātajām nodarbēm nav nepieciešami sarežģīti palīgrīki. Visu nepieciešamo atradīsiet mājās – zīmuli, papīru, monētas, kurpju kasti, burkānus, dārzeņu rīvi utt., turklāt lielai daļai darbību nav vajadzīgs vispār nekas, izņemot pašu grāmatu “Ko darīt, kad nav, ko darīt”.

Grāmatu anotācijas un vāku foto no izdevniecību Zvaigzne ABC, Jānis Roze, Liels un mazs, Pētergailis, Madris un Egmont Latvija tīmekļa vietnēm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru