9.10.20

Lapsiņa Rude Aucē

 


8.oktobrī viena no četrām Lapsu tūres lapsiņām-vēstnesēm pavadīja mūsu bibliotēkā.
Rude, ķepās nesot brīnišķīgu dālijas ziedu no savu iepriekšējo sargu Sigitas un Lāsmas dārza Dobelē, pie mums Auces novada bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā ieradās trešdienas pēcpusdienā. Lapsu meitene uzreiz apskatīja viņai par godu izveidoto grāmatu izstādi un bija pārsteigta par to, cik daudz bibliotēkā grāmatu par lapsām. Iepazinusies ar bibliotēkas kaķi Hugo, Rude ar cerībām gaidīja rītu, kad paredzēta iepazīšanās ar Auci un tikšanās ar auceniekiem, kuriem nav vienaldzīgs pagaidām vēl būros mītošo lapsu un citu kažokzvēru liktenis.
Ceturtdienas pēcpusdienā bija klāt lielais brīdis, kad pie Rudes nāca ciemiņi, lai ieklausītos vēstījumā, kuru viņa un pārējās trīs izbēgušās lapsiņas nes sev līdzi pa visu Latviju. Apmeklētāji apskatīja grāmatu izstādi par lapsām un pastāstīja savus stāstus par to, kādas bijušas līdzšinējās tikšanās ar šiem skaistajiem dzīvniekiem. Rude tika mīlēta, lutināta, bija modele zīmētiem portretiem un daudzām fotogrāfijām, jo visi gribēja atmiņu par tikšanos ar rudo skaistuli. Vakarā pienāca nedaudz skumjais šķiršanās brīdis. Rude devās uz Tērveti, lai arī turienes seno zemgaļu pēcteči uzzinātu lapsiņas stāstu un kļūtu par vēl vienu posmu cīņā par pasauli bez sāpēm un cietsirdības.
-----------------
Lapsu tūres pamatā ir stāsts par četrām lapsām, kuras, lai arī dzimušas sprostos, instinktīvi ilgojas pēc tā, ko viņas nepazīst – pēc brīvības un pilnvērtīgas dzīves dabā. Par spīti mokošajai eksistencei sprostos, lapsas ir saglabājušas dabas doto gudrību un instinktus, un dienā, kad cilvēki vēlas atņemt viņām dzīvību un kažokus, lapsām izdodas izbēgt no zvēraudzētavas. Nonākot brīvībā un sastopot pirmos dzīvnieku draugus, atklājas lapsu interese par pasauli, un katrā no lapsām uzmirdz savs raksturs un personība. Lapsas ir adaptīvi dzīvnieki un tic pārmaiņām, tāpēc nolemj doties tūrē pa Latviju, lai vēstītu par dzīvnieku tiesībām uz dzīvi brīvībā un savu kažoku.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru