2.8.24

 


Augustā Muminielejā svētki, jo Trollīšu Muminu un citu ielejas iemītnieku autori Tūvi Jānsoni pieminam 110. dzimšanas dienā. Par godu šim notikumam Bērnu literatūras nodaļas lasītavā šomēnes apskatāma grāmatu izstādīte.

---

Somijas rakstniece un māksliniece Tūve Jānsone dzimusi 1914.gada 9.augustā. Viņa ir cēlusies no Somijas zviedru mazākumtautības, tādēļ rakstīja zviedru valodā. 1933. gadā izdota viņas pirmā grāmata "Sāra un Pelle, un Ūdens gariņa astoņkāji", ko viņa sarakstīja 1927. gadā. Tomēr vislabāk Jānsone pazīstama kā autore grāmatām par trollīšiem Muminiem, kas visā pasaulē pārdotas vairāk nekā 15 miljonos eksemplāros.

Par Mumina prototipu esot ņemts Imanuels Kants. Jaunībā pēc strīda ar brāli par Kanta jautājumiem viņa uz tualetes sienas esot uzzīmējusi "neglītāko iedomājamo radījumu" ar parakstu "Kants". Laikā gaitā būtnes izskats mainījies, līdz ieguvis pašreizējo veidolu. Par Muminiem ir sarakstītas vairākas grāmatas. Pirmā grāmata "Mazie troļļi un lielie plūdi" iznāca 1945. gadā, tomēr lielo popularitāti rakstniecei nodrošināja nākamās grāmatas: "Komēta nāk" , "Burvja cepure". 1970. gadā Jānsone sarakstīja trollīšiem Muminu sērijas pēdējo grāmatu "Vēlu novembrī". (info no wikipedia)

----

🌻Mūsu bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas fondā atrodamas gan Tūves Jānsones grāmatas, gan krāsainas bilžu grāmatas, kuras tapušas pēc autores darbu motīviem. Pie tam nu jau vairākus gadus tieši Mumini rotā lasītavas sienu un apdzīvo vairākus bibliotēkas grāmatu plauktus.

Nāc, izvēlies un lasi!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru