31.3.16

2. aprīlis - Starptautiskā bērnu grāmatu diena


Daudzās pasaules valstīs pēc Starptautiskās bērnu un jaunatnes literatūras padomes (SBJLP) aicinājuma, kopš 1967. gada, 2. aprīlis (Hansa Kristiana Andersena dzimšanas diena) ir arī Starptautiskā bērnu grāmatu diena.
Katru gadu kāda no SBJLP dalībvalstīm izvēlas tēmu un uzaicina kādu savas valsts pazīstamu autoru uzrakstīt vēstījumu pasaules bērniem, savukārt mākslinieks zīmē atbilstošu plakātu.
2016.gadā kā sveiciens Starptautiskajā bērnu grāmatu dienā pasaulē izskan brazīliešu autores Lucianas Sandroni stāsts “Reiz sensenos laikos…”, un plakāta ilustrators ir Ziraldo.
Luciana Sandroni
Dzimusi 1962. gadā Riodežaneiro. Viņa ir autore vairākām bērnu un jauniešu grāmatām, kas ir ieguvušas daudzus nacionāla un starptautiska mēroga apbalvojumus.
Pazīstamākais viņas grāmatu varonis ir Ludi, un pirmās divas grāmatas ar šo tēlu ir iestudētas arī kā teātra izrādes, savukārt citas šīs sērijas grāmatas saņēmušas augstāko atzinību no Nacionālā bērnu un jauniešu literatūras fonda.
Ziraldo
Dzimis 1932. gadā Karatingā un šobrīd dzīvo Riodežaneiro. Ziraldo ir ilustrators, dizaineris un karikatūrists, kurš darbojas arī politiskās karikatūras žanrā.
Viņa 1969. gadā izdotā grāmata “Flicts” par skumjo krāsu, kas meklē savu vietu pasaulē, ir kļuvusi par klasiku, savukārt citi viņa darbi ir adaptēti teātrim, televīzijai un bērnu operai. Viņa grāmatas tulkotas visā Latīņamerikā, kā arī izdotas citviet pasaulē, tostarp Japānā un Korejā. Nacionālais bērnu un jauniešu literatūras fonds trīs reizes viņa darbus izvirzījis Hansa Kristiana Andersena balvai.

Ar stāstu ‘’Reiz sen senos laikos…’’ var iepazīties šeit  (Saite uz stāstu Liepājas CZB tīmekļa vietnē.)


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru